Locatie

The place to Be is een magische plek op Landgoed Slangenburg. De historische boerderij Brunsveld, in 1921 gebouwd door de bewoners van Kasteel Slangenburg, wordt nu, 100 jaar later, verbouwd tot een plek voor retraites, workshops, trainingen en andere bijeenkomsten.

In de paardenstallen komen slaapkamers en een yoga- en meditatiezaal, in de deel een lounge en op de hooizolder een ceremonieruimte. De werkschuur wordt atelier en het bakhuisje een praktijk.

Omgeving

The Place To Be ligt midden op het 600 hectare grote landgoed Slangenburg, net buiten Zelhem in de Achterhoek. Het landgoed is vernoemd naar het gelijknamige 17e eeuwse kasteel Slangenburg. Naast het prachtige kasteel staat het landgoed vol met eeuwenoude bomen, uitgestrekte weilanden, vijvers, lanen en bos. Een heerlijke plek om te dwalen en dieren te spotten.

Het eeuwenoude landschap van de Achterhoek, in het uiterste oosten van Gelderland, laat achter elke bocht een ander gezicht zien. Bossen, heidevelden en kleine weilanden tussen houtwallen wisselen elkaar af. Bij de kikkerpoelen hoor je in het voorjaar de luidruchtige concerten van de boomkikkers. Zit je aan de rand van een beekje, dan kun je een snelle blauwe flits voorbij zien komen: de ijsvogel. De Achterhoek, is een paradijs om tot rust te komen, met zijn kronkelende beekjes, landgoederen en boerderijen en stokoude bomen.

Geschiedenis

Boerderij Brunsveld heeft een lange historie. Al in 1244 wordt het gemeld als eigendom van de abdij in Elten. Ook het klooster Bethelem (1252) komt voor in de lijst van eigenaren. In 1895 werd de heer Robert Passmann eigenaar van landgoed Slangenburg en dus ook van boerderij Brunsveld.

In april 1904 werd Bernard Jansen pachter van de boerderij. De heer Passmann gaf in 1921 opdracht om de boerderij te moderniseren. Er werd een gevelsteen ingemetseld met de volgende tekst: ‘Eerste steen gelegd door de Wel. Ed. Heer. R.A. Passmann 3 juni 1921’. De gezondheidstoestand van de heer Passmann verslechterde en hij overleed op 3 september 1921 na een mislukte nier-operatie.

Maar in zomer van 1930 voltrok er een ramp op boerderij Brunsveld. Op zaterdag 21 juni zat het gezin Jansen in de voorkeuken te genieten van hun lunch toen hun knecht ontdekte dat bij een dak van het achterhuis rookwolken opstegen. Er stond een sterke wind en de voorraad stro en hooi zorgden ervoor dat het vuur genadeloos om zich heen sloeg. Na een uur was de volledige boerderij afgebrand. Gelukkig werd de schade door de verzekering gedekt en de boerderij werd herbouwd. Op de gevelsteen stond dit keer: ‘Afgebrand 21 juni 1930. Herbouwd en eerste steen gelegd door de Wel. Ed. Heer O.F. Passmann 20 september 1930.’ Beiden gevelstenen zijn te bezichtigen bij de ingang in het voorhuis.

In de Tweede Wereldoorlog bood de boerderij een schuilplaats aan onderduikers. Het gebeurde zelfs een enkele keer dat Duitse officieren tegelijkertijd woonruimte in het huis hadden gevorderd. Na de oorlog werd Passman’s bezit in zijn geheel door het toen aangestelde Nederlands Beheers instituut als ‘vijandelijk vermogen’ verklaard en het werd eigendom van de Nederlandse Staat. Een aantal pachters waren het niet eens met deze beslissing en kwamen op voor de heer Passmann. Het leverde echter niets op en boerderij Brunsveld werd eigendom van Staatsbosbeheer. Het werd verpacht aan de kinderen van het echtpaar Jansen. De laatste eigenaren kregen een meningsverschil over de exploitatie van de boerderij en om deze reden was Staatsbosbeheer in het najaar van 2019 weer op zoek naar een nieuwe pachter.